Om HLR Pedagogen

HLR Pedagogen är ett företag i Göteborg där jag, Terese Svensson, arbetar för att så många som möjligt ska kunna Hjärt- och Lungräddning, HLR. Min drivkraft är att öka antalet hjärtstartare i samhället och med det öka antalet överlevande efter hjärtstopp. Som pedagog och sjuksköterska har jag hittat den perfekta nischen där ingen elev funderar över hur de ska ha nytta av det som lärs ut. Utbildningar hålls för privatpersoner, företag och föreningar. Kunden väljer om utbildningen ska gälla Barn-HLR eller Vuxen-HLR.

Varför?

Varje år drabbas ca 10 000 personer av hjärtstopp utanför sjukhus, år 2016 överlevde 586 av dessa personer. En hjärtstartare i kombination med HLR är det enda sättet att rädda liv. Den dominerande orsaken till plötsligt oväntat hjärtstopp hos vuxen är hjärtinfarkt. Andra orsaker till hjärtstopp kan vara allvarliga astmaattacker, trafikolyckor, förgiftningar och drunkning. Hos barn är oftast orsaken till hjärtstopp andningsrelaterad och syrebristen leder till hjärtstopp. Detta gäller även vid drunkning.

För varje minut som går utan start av HLR minskar möjligheten att överleva. Efter fem minuter börjar kroppen, framförallt hjärnan, få obotliga skador av den syrebrist som uppstår till följd av hjärtstoppet.

Kontakta oss